Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: 2 godziny
Kruche ze śliwkami

Zaczął się czas śliwek. Marzę o knedlach. Tymczasem upiekłam kruche ze śliwkami. Ciasto jest niezwykle delikatne i aromatyczne dzięki dodaniu kardamonu. Pyszne i szybkie w przygotowaniu. Takie, które się je i nie chcę się skończyć. Przepis z Kwestii smaku.


Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu (zastąpiłam 1 łyżeczką kardamonu)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła roślinnego lub masła
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%

Śliwki:

  • 1/2 - 1 kg śliwek węgierek (najlepiej twardych, jędrnych, ale dojrzałych)
  • 5 łyżek mielonych migdałów
  • 5 - 6 łyżek brązowego cukru zmielonego na cukier puder lub zwykłego cukru pudru

Przygotowanie

Na stolnicę przesiać mąkę razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier, żółtka oraz gęstą śmietanę. Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, ulepić kulę i schłodzić (w lodówce lub najszybciej w zamrażarce).

W międzyczasie przygotować śliwki: opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na połówki i usunąć pestki. Wymieszać z mielonymi migdałami i cukrem pudrem. Piekarnik nagrzać do 150°C.

Ciasto rozwałkować, pozostawiając 1/3 ciasta na wierzch. Plackiem wyłożyć spód formy. Jeśli ciasto się kruszy, uniemożliwiając jego rozwałkowanie, można wylepić nim spód formy (27 x 37 cm), odrywając ciasto po kawałku.

Na surowe ciasto wyłożyć śliwki (przecięciem do góry), zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180°C i piec 50 - 60 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.

kruche ze sliwkami 2

 

Oceń przepis