Wielkość porcji: tortownica 26 cm
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

Delikatne, kruche ciasto z dużą ilością różowego rabarbaru i kruszonki. Przepis z Kwestii Smaku.


Ciasto kruche:

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 100 g ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 g suszonych daktyli

Kruszonka:

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 125 g masła (schłodzone)
  • cukier puder

Przygotowanie

Formę o wymiarach około 20 x 30 cm (ja użyłam tortownicy 26 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.

Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.

Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.

Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym oraz drobno posiekanymi daktylami. Jeśli mamy czas możemy wcześniej daktyle namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.

Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta).

Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać solidnie cukrem pudrem.

kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

Oceń przepis