5/5 (2)
Wielkość porcji: ok. 20 sztuk
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Kulki owsiane

Odpoczywając chwilowo od owoców, proponuję coś innego, słodką przekąskę na bazie płatków owsianych i bakalii. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zadowalający, polecam. Przepis na kulki owsiane z książki Anny Starmach “Pyszne. Na każdą okazję”.


Składniki:

  • 200 g błyskawicznych płatków owsianych
  • 50 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Masło roztop na patelni, dodaj płatki owsiane i wiórki kokosowe, wymieszaj. Orzechy i migdały upraż i posiekaj. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli masa będzie za sucha, dodaj kolejne jajko, jeśli za mokra – dodaj więcej wiórków. Z masy uformuj okrągłe kuleczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut.

 

Oceń przepis