Wielkość porcji: 1 bohenek
Czas przygotowania: 7 godzin
Lees Sourdough

Ostatnio u Tatter pojawił się przepis na Lees Sourdough, jest to modyfikacja Vermont Sourdough (który też zamierzam kiedyś upiec) spodobał mi się, więc chleb szybko pojawił się u mnie w piekarniku. Wizualnie chyba najlepszy jaki do tej pory upiekłam. W miarę kształtny bochenek, dziury nie za duże, nie za małe, gruba, chrupiąca skórka. A smak w niczym nie ustępuje wyglądowi. Myślałam, że mam więcej zakwasu niż te 240 g ale okazało się, że mogłam użyć tylko 150 g, stąd moje niewielkie modyfikacje.


Składniki:

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego razowego 100% hydracji
  • 300 g wody
  • 390 g białej pszennej maki chlebowej
  • 90 g maki żytniej razowej
  • 11 g soli

 

Przygotowanie

Zmieszać zakwas, mąki i wodę. Zostawić na 20 minut. Dodać sól i zagniatać ok. 10 minut aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Umieścić je  naoliwionej misce i zostawić pod przykryciem na 2,5 - 3 godziny, składając w połowie czasu.

Ukształtować bochenek (ciasto jest zwarte, nie stanowi to problemu) i ponownie zostawić do wyrastania na 3 godziny.

Piec przez pierwsze 20 minut w temperaturze 250°C (w naparowanym piekarniku), później zmniejszyć temperaturę do 200°C i dopiekać aż do zarumienienia bochenka (ok. 20 minut).

less sourdough 2

Oceń przepis