Wielkość porcji: ok. 0,5 litra
Czas przygotowania: ok. 5 godzin
Lody jagodowe

W końcu kupiłam maszynkę do lodów, naprawdę nie wiem dlaczego tak długo z tym zwlekałam. Na pierwszy ogień poszły lody jagodowe. Po owoce wybrałam się do lasu, więc satysfakcja jest tym większa jedząc pyszne domowe lody zrobione z własnoręcznie zebranych jagód. Polecam wszystkim, lody są bardzo puszyste i dzięki dodatkowi alkoholu nie zamarzają na kamień.


Składniki:

 

  • 300 g jagód
  • 160 g cukru pudru
  • 2 łyżki wódki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g kwaśnej śmietany

Przygotowanie

Jagody zmiksować blenderem lub rozgnieść tłuczkiem. Zmieszać je z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i wódką. W tym czasie ubić śmietankę kremówkę na sztywno, a następnie dodać kwaśną śmietanę, wymieszać, na końcu dodać jagody i wszystko dokładnie zmiksować.

Masę schłodzić w lodówce przez 4 godzin. Po tym czasie całość wlać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniami producenta.

 

 

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis