Wielkość porcji: ok. 750 ml
Czas przygotowania: ok. 5 godzin
Lody kawowe

To są zdecydowanie najlepsze lody jakie zrobiłam. Bardzo kremowe, delikatne. Nie zamarzają na kamień, nie ma problemu z formowaniem gałek. Lodów wychodzi stosunkowo niewiele, dlatego polecam zwiększyć porcję, jeżeli macie odpowiednio dużą misę. Przepis z forum cincin.


Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 90 g cukru
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • szklanka śmietanki 36%
  • 1/2 szklanki tłustego mleka
  • 1 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

Przygotowanie

Jajko roztrzepać, dodać cukier, mieszać aż się rozpuści w jajku. Wlać śmietankę i mleko, ponownie wymieszać. Dodać 1 łyżkę kawy, znowu wymieszać. Schłodzić w lodówce przez ok. 4 godziny
Dalej postępować zgodnie z instrukcją maszynki do lodów.
Gdy lody są już niemal gotowe (na oko na 2 minuty przed końcem mieszania), dodać pozostałą kawę oraz cukier trzcinowy. Ewentualnie dodatkowo domrozić. Podawać np. ze startą czekoladą.

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis