Wielkość porcji: ok. 500 ml
Czas przygotowania: 4 godziny
Lody malinowe

Niestety nie jestem jeszcze szczęśliwą posiadaczką maszynki do lodów, ale radzić sobie jakoś trzeba. Lody jem zawsze, pora roku nie jest żadną przeszkodą. Robienie ich samemu, w domu, daje mi dużo satysfakcji. Wprawdzie smak jest inny, ale mi smakują. A malinowe są jednym z moich ulubionych smaków. Zresztą, które nie są...


Składniki:

  • 400 ml kremówki
  • 150 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki limoncello
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 300 g malin

Przygotowanie

Maliny przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.

Kremówkę, mleko oraz cukier podgrzać aż do rozpuszczenia składników, wystudzić. Dodać maliny, limoncello i sok z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce (minimum 2 godziny). Dalej postępować wg instrukcji maszynki. Jeśli jej nie mamy, masę należy przelać do zmrożonego wcześniej pojemnika i włożyć do zamrażarki. W trakcie mrożenia przemieszać masę co godzinę, aby zminimalizować ilość wytworzonych kryształków lodu.

 

Oceń przepis