Wielkość porcji: ok. 1 litra
Czas przygotowania: ok. 5 godzin
Lody mleczne z porzeczkami

Upały + maszynka do lodów = nieustanna wędrówka do zamrażarki. Produkcja lodów idzie pełną parą. Te dzisiejsze, mleczne, już się kończą, kawowe czekają w kolejce. Lody z całymi porzeczkami, co niektórym może przeszkadzać, bo po zamrożeniu zamieniają się w zamrożone porzeczkowe kulki, ale mi to odpowiada. Same lody są bardzo delikatne i dosyć słodkie, dlatego przydał się dodatek kwaśnych owoców. Przepis z forum cincin.


Składniki:

  • 1/2 litra pełnego mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 szklanka czarnej porzeczki

 

Przygotowanie

Mleko zagotować razem z cukrem, ostudzić. Śmietankę połączyć z mlekiem. Schłodzić w lodowce przez ok. 4 godziny.  Następnie wlać do misy maszynki do lodów i dalej postępować wg zaleceń producenta. Lody po ukręceniu mają dosyć rzadką konsystencję, więc warto je jeszcze domrozić.

lody_mleczne_z_porzeczkami_2

Oceń przepis