Upały + maszynka do lodów = nieustanna wędrówka do zamrażarki. Produkcja lodów idzie pełną parą. Te dzisiejsze lody mleczne z porzeczkami, już się kończą, kawowe czekają w kolejce. Lody z całymi porzeczkami, co niektórym może przeszkadzać, bo po zamrożeniu zamieniają się w zamrożone porzeczkowe kulki, ale mi to odpowiada. Same lody są bardzo delikatne i dosyć słodkie, dlatego przydał się dodatek kwaśnych owoców. Przepis z forum cincin.
Składniki:
- 1/2 litra pełnego mleka
- 1 szklanka cukru
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 szklanka czarnej porzeczki
Przygotowanie
Mleko zagotować razem z cukrem, ostudzić. Śmietankę połączyć z mlekiem. Schłodzić w lodowce przez ok. 4 godziny. Następnie wlać do misy maszynki do lodów i dalej postępować wg zaleceń producenta. Lody po ukręceniu mają dosyć rzadką konsystencję, więc warto je jeszcze domrozić.