Wielkość porcji: ok. 30 sztuk
Czas przygotowania: 4 godziny
Magdalenki z czekoladą

Foremki na magdalenki czekały schowane w szafce na swoją kolej i w końcu ta kolej musiała przyjść. Jako pierwsze wybrałam magdalenki z kawałkami czekolady. Nie wiem dlaczego, ale mam słabość do wypieków z czekoladą, mimo że właściwie lubię ją bardziej jedzoną prosto z opakowania. Zjadłam kilka magdalenek zaraz po wyjęciu z piekarnika, kiedy czekolada była jeszcze płynna i smakowały wspaniale. Może dlatego lubię tak tę czekoladę? Przepis znalazłam tu.


Składniki:

  • 100 g mąki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 80 g masła, roztopionego
  • 75 g posiekanej gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie

Ubić mikserem jajka z cukrem pudrem (2 - 3 minuty), dodać ekstrakt waniliowy i zmieszane mąkę, proszek do pieczeni i sól, wymieszać. Dodać roztopione, przestudzone masło i posiekaną czekoladę. Całość delikatnie wymieszać.

Chłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny.

Po tym czasie nastawić piekarnik na temperaturę 200°C. Foremki do magdalenek dokładnie wysmarować masłem i obsypać mąką (w przypadku silikonowych foremek pominąć). Nakładać ciasto do ¾ wysokości foremek. Piec 10 - 13 minut.

 

Oceń przepis