Wielkość porcji: 5 sztuk
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Makowe paluchy

Pyszne, puszyste, lekko słodkie makowe paluchy, które rozeszły się w szybkim tempie. Słodycz, którą zawdzięczają miodowi, nie jest nachalna i paluchy pasują też do wytrawnych kanapek. Lubię takie drożdżowe, lekkie pieczywo, więc bardzo mi smakowały. Ostatni przepis z Weekendowej Piekarni po godzinach z którym byłam spóźniona.


Składniki:

  • 275 g wody
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 500 g białej pszennej mąki chlebowej
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 - 3 łyżki niebieskiego maku
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

W dużej misce wymieszać wodę z miodem, dosypać mąkę i drożdże, wymieszać całość. Dodać resztę składników i gdy się połączą, zagnieść gładkie ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia.

Następnie podzielić na 5 części, uformować kulki i zostawić je na 15 minut pod przykryciem. Z każdej kulki uformować wałek (nieco krótszy od długości blachy do pieczenia) i układać je na naoliwionej blasze złączeniem w dól. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.

Wstawić do pieca i piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C.

paluchy makowe 2

Oceń przepis