Wielkość porcji: tortownica 24 cm
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Makowiec bakaliowy

Po świątecznych przekładańcach pora na coś prostszego, ale równie pysznego. Proponuję makowiec, prosty, szybki w przygotowaniu. Klasyczny smak z dodatkiem białego lukru.


Składniki:

  • 7 dużych jajek
  • 1 puszka masy makowej (850g)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek mielonych migdałów
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy mocno dojrzałej pomarańczy
  • szklana bakalii (orzechów włoskich, rodzynek, żurawiny, migdałów)

Lukier:

  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki zimnej wody

Przygotowanie

Pomarańczę przelewamy wrzątkiem i dokładnie czyścimy szczoteczką. Następnie ścieramy z niej skórkę na średniej grubości oczkach.

Suche składniki (bułkę tartą, kakao, migdały i proszek do pieczenia) łączymy ze sobą.

Jajka łączymy z cukrem i ubijamy na jasną, puszystą masę (mnie zajęło to około 10 minut). Do jajek dodajemy skórkę z pomarańczy, a następnie po łyżce masy makowej, cały czas miksując. Pod koniec dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Na koniec dodajemy bakalie, całość delikatnie mieszamy łyżką.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy olejem. Przelewamy do niej masę makową i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 35 - 40 minut, a następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy jeszcze 20 - 25 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy wbity w środek patyczek wychodzi suchy.

Kiedy ciasto przestygnie do temperatury pokojowej wyjmujemy je z tortownicy, zdejmujemy z niego papier i przekładamy na paterę. Przygotowujemy lukier.

Cukier łączymy z wodą i energicznie mieszamy. Kiedy osiągnie gładką konsystencję polewamy nim ciasto.

makowiec bakaliowy

Żródło (z moimi zmianami)

Oceń przepis