Wielkość porcji: 3 strucle
Czas przygotowania: 2 - 3 godziny
Makowiec zawijany

Już koniec stycznia, a ja jeszcze nie zdążyłam pokazać moich wszystkich ciast bożonarodzeniowych. Dzisiaj makowiec, ciasto, które w mojej rodzinie od lat piecze babcia i do tej pory nawet nie pomyślałam, że ja mogłabym go upiec. W tym roku (a raczej w tamtym) babcia zaprotestowała, wiec makowca upiekłam ja. Wybrałam sprawdzony przez wielu przepis Dorotus i się nie zawiodłam. Ciasto jest idealne, bardzo aromatyczne, masa makowa pełna bakalii, po prostu pyszne. Smakowało mi bardzo, mimo że nie lubię makowców.
PS Babcia wzięła przepis ;).


Ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół szklanki)
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 250 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej)
  • 100 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 łyżka miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć cukru)
  • olejek migdałowy do smaku
  • cynamon do smaku
  • 1 łyżka miękkiej margaryny
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania

Przygotowanie

Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).

Ciasto podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
Piec w temperaturze 180° – 190° przez około 30 – 40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.

makowiec zawijany 2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis