Wielkość porcji: tortownica 21 cm
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Malakoff – austriacki tort migdałowy

Ostatnio u mnie sezon tortowy. Ten był z okazji urodzin siostry. Nie był piękny i fotogeniczny, ale za to bardzo smaczny. Delikatny, lekki migdałowy krem z biszkoptami i cytrusową nutą. Świetne połączenie. Dzięki temu, że nie trzeba go piec jest bardzo szybki w przyrządzeniu. Od niedawna jestem na diecie, dlatego zjadłam tylko jeden kawałek, który bardzo mi posmakował. Przepis Dorotus.

W najbliższym czasie będzie ukazywało się mniej przepisów, właśnie ze względu na moją dietę. Nie jestem jednak wobec siebie całkiem okrutna i od czasu do czasu podaruję sobie odrobinę słodkości.


Składniki:

  • podłużne biszkopty na podwójne wyłożenie tortownicy - około 300 g
  • 4 duże żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (Cointreau)
  • 300 ml śmietany kremówki, ubitej

Poncz:

  • świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
  • świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny
  • 50 ml likieru pomarańczowego (Cointreau)

Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą i puszystą masę (ja to robię mikserem na najwyższych obrotach). Stopniowo, po łyżeczce dodawać miękkie masło, cały czas miksując. Wlewać likier, stopniowo, miksując. Wsypać migdały, wymieszać. Do masy stopniowo dodawać ubitą wcześniej kremówkę, delikatnie mieszając, by masa się nie zważyła.

Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć folią aluminiową (sam spód). Składniki na poncz wymieszać. Na dno formy ułożyć warstwę biszkoptów maczanych krótko w ponczu (nie powinny być jednak rozmoczone). Na nie wyłożyć połowę masy kremowej, następnie znów warstwę biszkoptów (nasączonych ponczem) i resztę masy. Tort można zakończyć również warstwą biszkoptów (ja tego nie zrobiłam, za to na wierzch starłam kilka biszkoptów na tarce, ale dopiero przed podaniem).

Tort schłodzić przez 12 godzin, przed podaniem udekorować bitą śmietaną i płatkami migdałów.

tort migdalowy2

Oceń przepis