Wielkość porcji: ok. 20 sztuk
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Markizy czekoladowo – orzechowe

Te markizy powstałe aby wykorzystać zalegające mielone orzechy. To proste ciastka, które szybko się robi i równie szybko zjada. Jeśli ktoś lubi połączenie czekolady i orzechów, to te ciastka powinny mu posmakować.


Orzechowe ciasto:

  • 200 g mąki
  • 60 g mielonych orzechów laskowych
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Ganache:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany kremówki

Przygotowanie

Mąkę zmieszać z orzechami, cukrem i cukrem waniliowym. Posiekać z masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Chłodzić je w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wycinać okrągłe ciastka (literatką, kieliszkiem lub niewielką szklanką). Piec 10 – 12 minut w temperaturze 180°C.

Kremówkę i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mieszać aż do połączenia składników.

Posmarować ciastko jeszcze ciepłym ganache, połączyć z drugim ciastkiem.

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis