Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Mazurek kajmakowo – czekoladowy

Do Wielkanocy coraz mniej czasu, tym którzy nie mają jeszcze pomysłu na mazurka polecam ten prosty i pyszny mazurek kajmakowo – czekoladowy. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, właściwie robi się sam.


Kruche ciasto:

  • 200 g mąki
  • 80 g masła
  • 40 g cukru pudu
  • 1 jajko

Masa:

  • 1 puszka gotowe masy kajmakowej (400 g)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • płatki migdałowe

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, całość posiekać z masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto (nie dłużej niż do dokładnego połączenia składników). Schłodzić w lodówce przez godzinę. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o wymiarach 21 x 31 cm wyłożonej papierem d pieczenia. Z resztek ciasta można zrobić ranty. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec 20 minut w temperaturze 200°C.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić. Masę kajmakową zmiksować z czekoladą, następnie wyłożyć ją na kruchy spód. Posypać płatkami migdałowymi (można je wcześniej podprażyć).

mazurek_kajmakowo czekoladowy 2

Oceń przepis