Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: 2 - 3 godziny
Mazurek pomarańczowy

Wielkanoc jest dla wielu jedyny okresem pieczenia mazurków. Przyznam, ze i ja nie piekę takich ciast „poza sezonem”. Mam już pomysł na tegorocznego mazurka, a tymczasem prezentuje Wam ciasto, które upiekłam na zeszłoroczne święta.  Przepis Dorotus.


Kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka

Masa pomarańczowa:

  • 4 pomarańcze (średniej wielkości)
  • 1 cytryna
  • 300 g cukru (cukier regulujemy wg kwaśności pomarańczy)

Kandyzowane plasterki pomarańczy:

  • 2 pomarańcze
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie

Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25 x 34 cm (blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.

Pomarańcze i cytrynę umyć bardzo dokładnie szczoteczką. Otrzeć z nich skórkę na drobnej tarce nie ścierając jasnej części. Całą jasną część obrać i wyrzucić (nadałaby ona masie goryczki, której nie chcemy). Usunąć pestki. Obrane cytrusy rozdrobnić np. w malakserze (nie musi powstać z tego mus – ważne, by były bardzo drobne części).

Zmiksowane cytrusy zasypać cukrem i gotować około 30 – 40 minut, by zrobiła się z nich konfitura – masa zgęstnieje, woda wyparuje.

Pomarańcze pokroić na 5 mm plasterki (im cieńsze, tym lepsze). Do szerokiego garnka wsypać cukier, wlać wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim ogniu. Podczas gotowania odwracać plasterki. Gotować przez 1 godzinę – lub nawet trochę dłużej – pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty, kleisty syrop o cudownym pomarańczowym smaku … Gotowe plasterki wyjąć na papier do pieczenia. Można je zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w zamkniętym słoiczku, w lodówce.

Upieczony spód pokryć gorącą masą pomarańczową, wyrównać. Ozdobić mazurek kandyzowanymi plasterkami pomarańczy.

mauzrek_pomaranczowy_2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis