Wielkość porcji: 15 sztuk
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Miękkie maślane bułeczki

To są bułeczki nr 2 na mojej top liście bułek (pierwsze miejsce zajmują niezmiennie bolillos). Pierwszy raz upiekłam je podczas trwania 89 wydania Weekendowej Piekarni i od tego czasu chętnie je powtarzam. Lubię bułki lekkie i puszyste, a te właśnie takie są. Zachowując podane proporcje otrzymamy bułki o delikatnie słodkim smaku, więc ja zmniejszam ilość cukru o połowę, tak aby dobrze smakowały również z wytrawnymi dodatkami.


Składniki:

  • 750 g mąki chlebowej
  • 345 g wody
  • 1 jajko (ok. 75 g)
  • 60 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 45 g cukru
  • 38 g mleka w proszku
  • 15 g soli
  • 38 g świeżych drożdży

 

Przygotowanie

Wymieszać wszystkie składniki i dobrze wyrobić – aż do uzyskania średnio rozwiniętego glutenu. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Zostawić w misce pod przykryciem na 1 godzinę.
Podzielić ciasto na 15 równych kawałków po ok. 90 g każdy (według J.H. na 12 – większych), formować okrągłe bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – zostawiając niewielkie odstępy między sobą. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia – aż podwoją objętość – ok. 45 minut.12
Przed pieczeniem posmarować po wierzchu rozpuszczonym masłem. Jeśli chcemy uzyskać bardziej chrupiąca skórkę to możemy posmarować mlekiem zamiast masła.
Piec w 200°C przez 15 – 18 minut – aż się zrumienią.

miekkie maslane buleczki 2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis