Wielkość porcji: tortownica 23 cm
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Migdałowy sernik z amaretto

Mama jest największym w domu miłośnikiem migdałów, więc na imieniny upiekłam jej ten sernik. Jest on naprawdę świetny aksamitny, delikatny, a jednocześnie chrupiący od uprażonych płatków migdałowych. Bardzo smakował nawet mi, a do wielkich fanów migdałów nie należę. Do zdjęcia pozowały dwa ostanie mało reprezentacyjne kawałki. Przepis znalazłam u Dorotus.


Spód:

  • 1,5 szklanki pokruszonych ciastek digestive lub innych wieloziarnistych, owsianych, itp.
  • 50 g roztopionego masła
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego (lub aromatu)

Masa serową:

  • 750 g sera półtłustego, zmielonego przynajmniej 2-krotnie, albo dobrego jakościowo śmietankowego sera przeznaczonego na serniki
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub aromatu)
  • około 100 ml Amaretto lub innego migdałowego likieru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 100 g podprażonych płatków migdałowych + niepodprażone do dekoracji

Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać, do otrzymania masy o strukturze mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (same dno), wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać.

Ser dokładnie ubić mikserem, wlać mleko skondensowane, dalej ubijając, do połączenia. Dodawać jajka, jedno za drugim, ubijając. Dodać likier oraz ekstrakt z migdałów, wmieszać mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać na gładką masę. Na samym końcu dodać podprażone płatki migdałów. Wymieszać.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Na górze wysypać dodatkowo niepodprażone płatki migdałów. Piec około 1 godziny w 175ºC.  Gdyby szybko 'łapał' kolor, przykryć folią aluminiową.  Tego sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne, by środek był ścięty i sprężysty. Wystudzić w formie. Schłodzić w lodówce przez jedną noc.

sernik migdalowy 2

Oceń przepis