Wielkość porcji: 4 - 5 porcji
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Miodowe crumble ze śliwkami

Fajny sposób na śliwki na ciepło. Miodowy smak przywołuje już zimowe smaki, dodatkowo sporo ilość przypraw sprawia, że całość jest bardzo aromatyczna. Rzadko robię tego typu desery, właściwie nie wiem dlaczego. Sama ze względu na dietę nie próbowałam tego crumble, jedyny komentarz jaki udało mi się uzyskać to… „dobre” 😉 więc wierzę, ze tak jest.


Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki rumu
  • 0,5 łyżeczki kardamonu

Razowa kruszonka:

  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 60 g masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Ze śliwek usunąć pestki, włożyć do garnka z grubym nam lub do patelni i podgrzewać je na dużym ogniu aż zaczną mięknąć. Dodać miód, rum i kardamon, zmniejszyć ogień i nadal smażyć (ok. 15 minut). Po tym czasie miękkie śliwki przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem.

Przygotować kruszonkę. Masło rozpuścić i ostudzić. Połączyć zresztą składników. Rozłożyć kruszonkę na wierzchu. Piec ok. 30 minut w temperaturze 175°C.

miodowe crumble ze sliwkami2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis