Wielkość porcji: 15 - 18 sztuk
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Muffinki dyniowe z orzechami laskowymi

Dzisiaj podajemy jesienne, wilgotne muffinki. Z chrupiącymi orzechami laskowymi i cukrową skorupką. Jak dla mnie – jedne z lepszych, polecam.


Składniki:

  • 220 g mąki
  • 120 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 220 g puree z dyni
  • 90 ml oleju
  • 40 g maślanki
  • 1 jajko
  • 100 g podpieczonych orzechów laskowych

 

Przygotowanie

Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i cukier połączyć i wymieszać. W drugiej misce umieścić składniki mokre: puree z dyni, olej, maślankę i rozkłócone jajko, całość dokładnie wymieszać.

Do składników mokrych dodać suche, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać podpieczone, grubo posiekane orzechy laskowe, wymieszać.

Ciasto przenieść do foremek na muffiny, wierzch każdej z nich posypać niewielką ilością brązowego cukru.

Piec ok. 20 – 25 minut w temperaturze 180°C.

Muffinki dyniowe z orzechami laskowymi

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis