4/5 (1)
Wielkość porcji: 12 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut
Muffiny bananowo – kokosowe

To chyba najlepsze muffinki jakie zrobiłam. Z mocno wyczuwalnym smakiem banana i chrupiącymi wiórkami kokosowymi. Polecam. Przepis znaleziony na blogu Arabeska Waniliowa.


Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 dojrzałe banany
  • 110 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 3/4 szklanki słodzonych wiórków kokosowych

Przygotowanie

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej roztrzepane jajko z cukrem, rozgniecionymi bananami, roztopionym i ostudzonym masłem, wanilią, 1/2 szklani wiórków kokosowych. Połączyć zawartość obu misek i lekko, niedokładnie wymieszać. Nałożyć łyżką do foremek muffinkowych i posypać po wierzchu resztą wiórków kokosowych. Piec ok. 25 minut w temp. 180 - 200°C.

Oceń przepis