To chyba najlepsze muffinki jakie zrobiłam. Z mocno wyczuwalnym smakiem banana i chrupiącymi wiórkami kokosowymi. Polecam. Przepis na muffiny bananowo - kokosowe znaleziony na blogu Arabeska Waniliowa. Inne przepisy na muffiny znajdziecie tutaj.
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 dojrzałe banany
- 110 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 3/4 szklanki słodzonych wiórków kokosowych
Przygotowanie
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej roztrzepane jajko z cukrem, rozgniecionymi bananami, roztopionym i ostudzonym masłem, wanilią, 1/2 szklani wiórków kokosowych. Połączyć zawartość obu misek i lekko, niedokładnie wymieszać. Nałożyć łyżką do foremek muffinkowych i posypać po wierzchu resztą wiórków kokosowych. Piec ok. 25 minut w temp. 180 - 200°C.