5/5 (1)
Wielkość porcji: ok. 12 sztk
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Muffiny cytrynowe z rabarbarem

Rabarbar zawsze cieszy mnie podwójnie. Raz, bo bardzo lubię jego kwaskowaty smak, dwa, że zapowiada całą serie następujących po nim świeżych owoców. W tym roku sporządziłam już kilka rabarbarowych wypieków, jednym z lepszych były te muffiny. Kwaskowate, aromatyczne, wilgotne, dokładnie takie jakie miały być. Z przepisu Dorotus.


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka
  • 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 170 – 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 220 g kwaśnej śmietany 12% (rzadkiej)
  • skórka otarta z 2 cytryn (najlepiej niewoskowanych)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 400 g rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki (nie obieramy łodyg)

Dodatkowo:

  • cukier granulowany do posypania muffinów

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć do naczynia.

W drugim naczyniu wymieszać jajka, olej, cukier, kwaśną śmietanę, skórkę i sok z cytryny, do połączenia (np. rózgą kuchenną). Dodać do nich przesiane suche składniki i wymieszać rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać rabarbar i wymieszać.

Ciasto przełożyć do 12 sztywnych papilotek (lub miękkich wyłożonych w formie na muffiny) do 3/4 wysokości papilotki. Po wierzchu każdej muffinki posypać cukrem.

Piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu przez około 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka (pod koniec można włączyć termoobieg). Wyjąć, wystudzić.

muffiny cytrynowe z rabarbarem

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis