Wielkość porcji: ok. 12 sztuk
Czas przygotowania: 1 godzina
Muffiny jagodowe

Najlepiej smakują jagody własnoręcznie zbierane. Po wyprawie do lasu i zaspokojeniu pierwszego jagodowego głodu zaczęłam myśleć o innym zużyciu tych owoców. Na pierwszy ogień poszły muffinki. Bo szybko, bo prosto, bo komu by się chciało długo stać w kuchni w taką pogodę. Zależało mi aby nie były zbyt suche i rzeczywiście są wilgotne i bardzo owocowe. Polecam, tym bardziej, że robią się naprawdę błyskawicznie. Przepis znaleziony u Dorotus.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g miałkiego brązowego cukru
  • 150 g świeżych lub mrożonych jagód
  • 1 roztrzepane jajko
  • 180 ml maślanki
  • 125 ml oleju

Przygotowanie

W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, sodę, proszek, cukier. W drugim mokre: jajko, maślankę, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wmieszać jagody. Wymieszać szybko i niedokładnie, tylko do połączenia się składników (gdyby ciasto było zbyt gęste należy dodać 2 – 3 łyżki mleka).

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Porozdzielać ciasto.

Piec około 25 – 30 minut w temperaturze 190ºC (ważne: do suchego patyczka). Po upieczeniu przez 5 minut nie wyciągać z formy, potem studzić na kratce.

 

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis