Wielkość porcji: 12 - 15 sztuk
Czas przygotowania: 1 godzina
Muffiny jak batoniki

Ostatnio mało mnie. Dużo nauki, dieta, mało czasu na przyjemności. Po przerwie wracam z muffiami. Dawno ich u mnie nie było. Niby najprostsze, a najtrudniej się za nie zabrać. Te dzisiejsze (właściwie to dawno ich nie ma) pełne są orzechów, rodzynek, ziaren słonecznika i płatków owsianych. Potrzebowałam muffinek które dawałyby złudzenie, że są „zdrowe”. Te mufinny sprawiają właśnie taki wrażenie;). Są treściwie, wilgotne i nie za słodkie. Przepis znalazłam u Liski.


Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 cukru waniliowego1 łyżeczka cynamonu
  • 1 małe jabłko, obrane i starte na grubej tarce
  • 120 g startej marchwi
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 50 g dowolnych orzechów (u mnie brazylijskie)
  • 50 g rodzynek
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 120 g cukru (przy ilości 100 g muffina są dla mnie idealne)

Kruszonka:

  • 30 g masła
  • 40 g mąki10 g cukru
  • 20 g płatków owsianych błyskawicznych (powinny to być bardzo drobne płatki)
  • 10 g pestek słonecznika
  • 10 g sezamu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego

Przygotowanie

Kruszonka: W miseczce wymieszać wszystkie składniki łyżką do czasu, aż porobią się grudki. Odstawić.
W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Jajka ubić z cukrem i wanilią, dodać olej, a na końcu tarte jabłko i marchew. Wmieszać orzechy, rodzynki i kokos, a na końcu mieszankę suchych składników. Mieszać niezbyt długo, tylko tyle, by wszystkie składniki się połączyły. Wlać do formy muffinkowej wysmarowanej masłem lub olejem. Na wierzch każdego muffina wsypać kruszonkę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Wstawić muffiny i piec je ok. 20 minut (u mnie piekły się zdecydowanie dłużej, ok. 40 minut w temperaturze 180°C).

muffiny jak batoniki 2

Oceń przepis