2.67/5 (3)
Wielkość porcji: 12 sztuk
Czas przygotowania: 40 minut
Muffiny mocno czekoladowe z wiśniami

Rodzicom baardzo smakowały, co jest znakomitą rekomendacją;) Są puszyste, winne i bardzo czekoladowe, idealne dla czekoladoholików. Przepis z blogu Moje wypieki.


Składniki:

  • 1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni, bez pestek
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 100 g gorzkiej, posiekanej czekolady
  • 125 g masła, roztopionego i ochłodzonego
  • pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (można dodać 2 łyżki więcej, ciasto jest dość gęste)
  • 2 jajka, roztrzepane.

Przygotowanie

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Mokre wlać do suchych, dodać wiśnie, wymieszać do połączenia się składników (ciasto będzie gęste).

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości.

Piec około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 200ºC.

mufinki czekoladowe z wisniamimuffinki czekoladowe z wisniami

Oceń przepis