Wielkość porcji: 12 - 14 sztuk
Czas przygotowania: 1 godzina
Muffiny z malinami i czekoladą

Rozmroziłam maliny. I zaczęłam szukać przepisu. U Dorotus znalazłam ten malinowo – czekoladowy. Z braku białej czekolady, użyłam gorzką. Fajne wyszły, całkiem przyzwoite. Grudkowe i mięsiste. Maliny nie były w najlepszym stanie, więc efekt wizualny nie jest idealny. Trochę na smutki, trochę na stres, czekoladowo malinowe muffiny.


Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 50 g płatków owsianych
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 4 łyżki oleju (60 ml)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g malin (1 szklanka lub trochę więcej)
  • 110 g gorzkiej czekolady, posiekanej

 

Przygotowanie

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre, dodać maliny, czekoladę, delikatnie wymieszać.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich masę do 3/4 wysokości.

Piec w temperaturze 190ºC przez 25 minut. Studzić na kratce.

muffiny z malinami

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis