Wielkość porcji: 8 - 10 sztuk
Czas przygotowania: 30 - 40 minut
Muffiny z morelami i kruszonką

Gdy panują tropikalne temperatury nie myślimy o długim przebywaniu w kuchni. Szukamy czegoś co przyrządzimy szybko i będzie lekkie, najlepiej z wykorzystaniem sezonowych produktów. Na straganach, w tym roku szybciej, pojawiają się kolejne owoce, wśród nich morele i brzoskwinie, które kojarzą mi się z pełnym latem i raczej sierpniem niż lipcem. Korzystając z tego co daj nam natura przygotowałam proste muffiny z morelami i kruszonką, na oleju. Bardzo proste, jak każde muffiny, owocowe i chrupiące - dzięki kruszące.


Muffiny:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml mleka
  • 1 jajko
  • 110 ml oleju
  • 2 - 3 morele

Kruszonka:

  • 30 g masła
  • 60 g mąki
  • 30 g cukru

Przygotowanie:

Mąkę, cukier zwykły, waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać w misce. W drugim naczyniu połączyć jogurt, mleko, jajko i olej. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.

Wykonać kruszonkę. Masło rozpuścić i wystudzić. Połączyć z mąką i cukrem, rozetrzeć w palcach aż do uzyskania struktury kruszonki.

Ciasto wyłożyć do foremek/papilotek. Morele pokroić w mniejsze cząstki, po 2 - 3 kawałki ułożyć na cieście. Na wierzch wyłożyć kruszonkę.

Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180°C.

muffinki z morelami i kruszonką

muffinki z morelami i kruszonką

muffinki z morelami i kruszonką

Oceń przepis