Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: 2 godziny
Napoleonka

Pewien czas temu miałam dużą ochotę na napoleonkę. Kiedyś upiekłam napoleonkę idealną, sama zrobiłam idealnie listkujące się ciasto i smaczny krem. Przepis znalazłam w internecie i już dawno go nie mam. Smak na napoleonkę jednak pozostał. Właśnie wtedy Liska opublikowała u siebie przepis na to ciasto. Nie składa się ono z ciasta francuskiego, które lubię, ale mimo to jest bardzo dobre. Polecam wszystkim, którzy nie wymagają listkującego się ciasta w przepisie na napoleonkę.


Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • szczypta soli
  • 250 g masła
  • cukier puder do posypania

Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • cukier waniliowy

Przygotowanie

Zagnieść szybko ciasto, rozpoczynając od posiekania tłuszczu z mąką, potem dodać sól, żółtka i śmietanę. Włożyć do lodówki na 1/2 godziny.

Po wyjęciu ciasta z lodówki upiec 2 cienkie placki na dużej blaszce (w temperaturze ok. 220°C, po 15 minut).
Przygotowanie kremu: utrzeć jaja z cukrem na puszystą masę. Przesianą mąkę wymieszać z częścią zimnego mleka, dodać do utartych jajek, a następnie wlać na wrzące mleko i gotować stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Na końcu dołożyć masło, zgasić ogień i jeszcze chwilę mieszać.

Ostudzony krem (ciepły krem warto przykryć folią aluminiową, by nie robił się na nim kożuch) nałożyć między dwa placki ciasta, równomiernie obciążyć je na godzinę. Następnie po wierzchu posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadratowe ciastka.

napoleonka 2

Oceń przepis