Wielkość porcji: 2 bohenki
Czas przygotowania: klika godzin
New York Deli Rye

Najlepszy chleb jaki upiekłam. Nie spodziewałam się takich rezultatów. Inne przygotowanie zaczynu niż w dotychczas upieczonych przeze mnie chlebach dało świetne rezultaty. Ma idealną skórkę, nie za twardą, nie za grubą, nie kruszy się, długo zachowuje świeżość no i ten aromat cebulki mmm...  Przepis pochodzi oczywiście z Weekendowej Piekarni po godzinach, której wciąż nadrabiam zaległości.


Sponge:

  • 200 g dojrzałego zakwasu żytniego
  • 127 g białej maki żytniej
  • 115 g letniej wody
  • 200 g posiekanej cebulki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Ciasto chlebowe:

  • 452 g białej maki pszennej wysokoglutenowej
  • 127 g białej maki żytniej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżki nasion kminku (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 230 g maślanki
  • 60 - 115g wody o temperaturze pokojowej

Przygotowanie

Przygotować sponge. W misce połączyć ze sobą zakwas, mąkę i wodę, szczelnie zakryta miskę i odstawić. Usmażyć cebulkę na maleńkim ogniu. Miękką przełożyć do wystygnięcia, delikatnie ciepłą dodać zaczynu. Przykryć i zostawić na 4 godziny fermentacji, zakwas ma się spienić i bąblować. Miskę z przefermentowanym zakwasem zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia, na godzinę przed planowanym wyrobieniem chleba, wyciągnąć sponge i odstawić do ocieplenia.
Następnie przygotować właściwą część ciasta chlebowego. W dużej misce wymieszać mąki, cukier, sól, drożdże, ocieplony starter, olej i maślankę. Uformować kulę, dodając tylko tyle wody (ok 60g) ile potrzeba, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły, a otrzymana masa była miękka. Całość przykryć i zostawić na 5 - 10 minut. Zagniatać ok. 6 minut.
Dobrze wyrobione ciasto umieścić w naoliwionej misce i zostawić do przefermentowania na 1 1/2 - 2 godziny. Podzielić ciasto na dwie części i uformować z nich bochenki. Zostawić na kuchennym stole do wyrośnięcia, ok. 1 1/2 godziny. Naciąć i piec w temperaturze 210°C przez 30 minut.

New York_Deli Rye 2

Oceń przepis