5/5 (1)
Wielkość porcji: 1 bochenek
Czas przygotowania: ok. 1 godzina + noc
Nocny chleb pszenno – żytni

Powoli staram się powrócić do pieczenia chleba. Zaczynam od tych najprostszych, drożdżowych. Ten chleb ma dodatkową zaletę – nie trzeba czekać kilku godzina na wyrastanie, wystarczy przygotować chleb przed snem i rano upiec bochenek. Polecam, chleb nocny jest sprężysty i bardzo smaczny.


Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 300 g mąki żytniej razowej 2000
  • 12 g świeżych drożdży
  • ok. 400 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki płatków zbożowych (np. owsianych lub jaglanych)

Przygotowanie:

Wodę lekko podgrzać, dodać miód i drożdże, wymieszać aż do rozpuszczenia. Odstawić na ok. 10 minut, aż całość delikatnie zacznie się pienić.

Mąkę pszenną przesiać do miski. Mąkę żytnią również przesiać, odrzucając otręby pozostałe na sitku. Dodać sól i całość wymieszać. Stopniowo dodawać zaczyn drożdżowy, wyrabiając ciasto. Gdyby ciasto okazało się zbyt zbyt twarde, dolać trochę wody.

Dobrze wyrobione ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch i posypać go płatkami zbożowymi. Całość przykryć czystą ściereczką i włożyć do lodówki na noc (ok. 10 godzin).

Rano nastawić piekarnik na 190°C. Następnie wyjąć chleb z lodówki na blat (najlepiej w ciepłe miejsce) i zostawić na pół godziny.

Po tym czasie piec przez ok 35 – 40 minut. Po upieczeniu ciepły bochenek wyjąć z foremki i studzić na kratce.

nocny chleb pszenno_ - żytni

 

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis