Wielkość porcji: 1 wieniec
Czas przygotowania: 2 - 3 godziny
Norweski wieniec

Ostatnio mam ochotę na drożdżowe. Najlepsze jest oczywiście jeszcze ciepłe, puszyste, mięciutkie. Ten wieniec ma fajną formę i nie gorszy smak. Nadzienie ma cynamonowe z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej, bardzo przypasowało mi to połączenie. Przepis z gazety „Domowe wypieki drożdżowe”


Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 3 żółtka
  • szklanka mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 2 czubate łyżki masła
  • skórka otarta z cytryny

Nadzienie:

  • 80 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka cynamonu
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie

Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać, odstawić aby drożdże wyrosły. Dodać żółtka, stopione letnie masło, resztę mąki i cukru, startą skórkę cytrynową. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej aby podwoiło objętość). Ciasto rozwałkować na prostokątny placek.

Masło utrzeć z cukrem i z cynamonem, posmarować placek, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Placek zwinąć jak roladę, przełożyć do posmarowanej formy i uformować wieniec. Jego powierzchnię ponacinać co 3 – 4 cm na głębokość 3 cm. Odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem. Piec ok. 35 minut w temperaturze 190°C.

wieniec norweski2

Oceń przepis