Wielkość porcji: tortownica 26 cm
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Odwrócone ciasto z wiśniami

Pierwsze ciasto z wiśniami w tym roku udało mi się wyjątkowo.  Jest proste w wykonaniu, ładnie się prezentuje i ma bardzo ciekawy smak. Jest wilgotne i bardzo aromatyczne, ciekawe połączenie wiśni z octem balsamicznym, polecam. Przepis z gazetki „Ciasta z owocami” z moimi zmianami.


Ciasto:

  • 120 g masła
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • ¼ mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki soku z cytryny

Wiśnie:

  • 600 g wiśni
  • 30 g masła
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego

Przygotowanie

Brązowy cukier, masło i ocet podgrzewać aż do chwili rozpuszczenia cukru. Dodać wiśnie i podgrzewać całość aż do zgotowania. Gorące wiśnie wyłożyć na dno tortownicy, wystudzić (można dodatkowo uszczelnić formę, aby nic nie wyciekało podczas pieczenia).

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło zmiksować na puszysty krem, dodać cukier, cukier waniliowy i utrzeć na gładką masę. Dodać żółtka i ucierać jeszcze przez chwilę. Dodawać mąkę na zmianę z mlekiem, miksując na najniższych obrotach. Ubić białka z sokiem cytrynowym, pianę dodawać porcjami do ciasta, delikatnie mieszając. Rozłożyć ciasto na przestudzonych wiśniach.

Piec ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić na 5 minut w formie, potem okroić dookoła i przykryć talerzem. Odwrócić do góry dnem. Zdjąć formę i zostawić ciasto do ostygnięcia.

odwrocone_ciasto_z_wisniami_5

odrwocone_ciasto_z_wisniami_7

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis