Wielkość porcji: ok. 40 sztuk
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Orkiszowe ciasteczka z czekoladą

Przypomniałam sobie o mące orkiszowej, która od dłuższego czasu zalega mi w szufladzie i zrobiłam sobie małą przerwę w owocowym pieczeniu. Te ciasteczka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, o charakterystycznym orkiszowym smaku. Są bardzo wciągające, usłyszałam na ich temat same miłe słowa. Przepis z bloga Moje Ekspresje Kulinarne.


Składniki:

  • 1/2 szklanki miękkiego masła (ok. 100 g)
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 3/4 szklanki jasnej mąki orkiszowej
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, ekstrakt i połączyć. Mąkę przesiać, dodać sól i proszek i wsypać do masła. Czekoladę posiekać na niewielkie kawałki i połączyć z resztą ciasta, wszystko dokładnie wymieszać. Łyżeczką nabierać ciasto i formować niewielkie kuleczki. Każdą ułożyć na blaszce i delikatnie spłaszczyć dłonią.

Piec w 180°C przez około 12 - 13 minut.

ciasteczka orkiszowe 4

ciasteczka orkiszowe 5

Oceń przepis