Wielkość porcji: 6 sztuk
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Orkiszowe drożdżówki z serem i malinami

Ciekawa byłam czy z mąki orkiszowej uda się fajne ciasto drożdżowe. Spróbowałam i udało się. Puszyste, przyjemne w formowaniu i naprawdę całkiem dobre. Dodałam to niego ser i maliny i tak powstały te drożdżówki. Ostatnio często wykorzystuję mąkę orkiszową, da się z niej zrobić pyszne rzeczy, więc pewnie ukarzą się następne przepisy z jej udziałem. No i oczywiście chcę wierzyć, że jest „zdrowsza” niż pszenna.


Ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 100 ml mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 200 g białego sera półtłustego (zmielonego lub przeciśniętego przez sito)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • żółtko
  • skórka starta z połowy cytryny
  • maliny

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzać (ma być letnie, nie gorące), dodać cukier, łyżkę mąki i drożdże, zostawić do wyrośnięcia. Tak przygotowany rozczyn połączyć zresztą składników i zagnieść ciasto. Zostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość, u mnie trwało to 30 – 40 minut).

W tym czasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki (oprócz malin) połączyć na gładką masę.

Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 6 części. Z każdej z nich uformować kule, położyć je na blasze i delikatnie zrobić wgłębienia (ja robiłam to szklanką). Do wszystkich rozłożyć ser, a następnie maliny. Piec ok. 20 minut w 175°C.

Oceń przepis