Wielkość porcji: 50 - 60 sztuk
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Orzechowe księżyce w czekoladzie

Coś do pochrupania i popicia mlekiem. Orzechowe ciasteczka, nie za słodkie, dla mnie super.


Składniki:

  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 150 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie

Zmielone orzechy, mąkę cukier puder i sól dokładnie wymieszać, przełożyć na stolnice. Dodać zimne masło, całość posiekać nożem, na końcu dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, tylko do połączenia składników.

Schłodzić przez godzinę w lodówce, lub pół godziny w zamrażarce.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2 – 3 mm. Wykrawać ciastka foremką w kształcie księżyców.

Piec 12 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzone ciasteczka maczać w czekoladzie (oba końce księżyców), przełożyć na pergamin, aż do zastygnięcia czekolady.

Orzechowe księżyce w czekoladzie

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis