Wielkość porcji: 4 niewielkie porcje
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Owoce lata pod kruszonką

Lubię prostotę. Najprostsze ciasta i desery są dla mnie najlepsze. Latem, gdy mamy bogactwo owoców, a jaj mam ochotę na coś słodkiego, nie trzeba wiele kombinować - wybieram prosty sposób, czyli owoce lata pod kruszonką. Można je przygotować w jednym dużym naczyniu i nakładać porcje na talerzyki, lub tak jak ja - w pojedyńczych kokilkach. Porcja nie jest duża, więc jeśli ktoś ma ochotę na więcej polecam od razu przygotować z podwójnej porcji.


Składniki:

  • 400 g drobnych letnich owoców - truskawek, wiśni, porzeczek, malin, agrestu lub jagód
  • 40 g masła
  • 40 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka imbiru

Przygotowanie:

Owoce opłukać, wysuszyć, usunąć szypułki i inne niejadalne części. W kokilkach, lub jednym dużym naczyniu ułożyć owoce.

Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wymieszać i wyrobić między palcami do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wysypać ją na owoce.

Piec przez ok. 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Najlepiej zjeść jeszcze ciepłe, ale po wyjęciu ich z piekarnika należy odczekać, żeby się nie poparzyć.

 

 

Owoce lata pod kruszonką

Owoce lata pod kruszonką

Owoce lata pod kruszonką

Owoce lata pod kruszonką

Owoce lata pod kruszonką

Owoce lata pod kruszonką

Oceń przepis

1 Response

  1. uwielbiam ten deser!

Leave a comment