Lubię prostotę. Najprostsze ciasta i desery są dla mnie najlepsze. Latem, gdy mamy bogactwo owoców, a jaj mam ochotę na coś słodkiego, nie trzeba wiele kombinować - wybieram prosty sposób, czyli owoce lata pod kruszonką. Można je przygotować w jednym dużym naczyniu i nakładać porcje na talerzyki, lub tak jak ja - w pojedyńczych kokilkach. Porcja nie jest duża, więc jeśli ktoś ma ochotę na więcej polecam od razu przygotować z podwójnej porcji.
Składniki:
- 400 g drobnych letnich owoców - truskawek, wiśni, porzeczek, malin, agrestu lub jagód
- 40 g masła
- 40 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka imbiru
Przygotowanie:
Owoce opłukać, wysuszyć, usunąć szypułki i inne niejadalne części. W kokilkach, lub jednym dużym naczyniu ułożyć owoce.
Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wymieszać i wyrobić między palcami do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wysypać ją na owoce.
Piec przez ok. 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Najlepiej zjeść jeszcze ciepłe, ale po wyjęciu ich z piekarnika należy odczekać, żeby się nie poparzyć.
uwielbiam ten deser!
Piękny deser, idealny na zbliżające się lato. 🙂