Wielkość porcji: 1 bochenek
Czas przygotowania: kilka godzin
Pain au Levain

Ostatnio odnawiam mój zakwas, który chyba nie „chodził” najlepiej i domowe chleby pojawiają się często. To jest bardzo prosty, fajny, bezproblemowy chleb pszenny. Wyrabianie ciasta i formowanie bochenka nie sprawia żadnych problemów, jest bardzo smaczny, nie kruszy się, a i wnętrze dobrze się prezentuję. Kiedyś piekłam również Pain au Levain, ale na mieszanych zaczynach (tutaj), ten przepis zobaczyłam u Dorotus.


Zaczyn (wieczór wcześniej):

  • 65 g mąki pszennej chlebowej
  • 4,2 g mąki żytniej (użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej)
  • 42,5 g wody
  • 1 łyżka aktywnego zakwasu

Ciasto właściwe:

  • 364 g mąki pszennej chlebowej
  • 18,4 g mąki żytniej (użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej)
  • 250,5 g wody
  • pół łyżki soli
  • cały 12-h zaczyn

Przygotowanie

Wszystkie składniki zaczynu zmiksować. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin (całą noc).

Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią i wodą (mikserem). Przykryć folią, pozostawić na 20 – 60 minut. Po tym czasie dodać sól i zaczyn, mieszać mikserem przez 2 minuty. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 2,5 godziny, składając je dwukrotnie co 50 minut.

Z ciasta uformować bochenek, umieścić w koszu do wyrastania, posypanym mąką. Pozostawić na 2 – 2,5 godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem chleb ponacinać.

Piec w temperaturze 220ºC przez 40 – 45 minut (najlepiej na kamieniu). Studzić na kratce.

pain au levain 2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis