Wielkość porcji: 2 bohenki
Czas przygotowania: 2 dni
Pain de Campagne

Ostatnio poniosłam kilka chlebowych porażek. Zaczęłam wątpić w zakwas po tym jak wyjmowałam z piekarnika całkiem płaskie bochenki. Trochę na przekór postanowiłam upiec chleb bardziej skomplikowany, do którego potrzebny jest „dobrze działający zakwas”. I przekonałam się, że z zakwasem wszystko jest w porządku. Właściwie cała komplikacje przy tym, jakże pysznym, chlebie to czas. Trzeba go posiadać dużo i często kontrolować, a wtedy możemy mieć gwarancje, że otrzymamy najpyszniejszy chleb pszenny na świecie. Skórka jest chrupiąca,nie gruba. Moje nacięcia ciągle niedoskonałe. Przepis Mirabbelki.


Przygotowanie

pierwszy dzień – 8.00 rano

  • 1 - 2 łyżki zakwasu
  • 15 ml wody zimnej
  • 30 g mąki pszennej

Wymieszać zakwas z woda, dodać make i zagnieść ciasto. Przykryć folia i odstawić w temperaturze pokojowej do przefermentowania na ok. 8 godzin. Powinno podwoić swoja objętość.

godzina 16.00 - do ciasta jw. dodać:

  • 50 ml letniej wody
  • 100 g mąki pszennej

Ciasto rozmieszać z woda, dodać mąkę i chwile wyrabiać na blacie. Odstawić w przykrytym naczyniu w temperaturze ok. 24°C na ok. 6 godzin. Powinno przyrosnąć, co najmniej drugie tyle, powinno pachnieć lekko kwaskowato.

godzina 22.00 - do ciasta jw. dodać:

  • 90 ml zimnej wody
  • 175 g mąki

Do ciast dodać wodę i stopniowo zagniatać z maka. Wyrabiać na blacie ok.10 minut. Przykryć folia, odstawić w zimnie ok. 10°C (piwnica, balkon) na noc.

drugi dzien – 8.00 rano

do ciasta z poprzedniego dnia dodać:

  • 225 ml wody o temp. ok. 40°C.
  • 400 g mąki
  • 15 g soli

Ciasto rozmieszać z woda. Dodawać stopniowo make wyrabiając mikserem na najniższych obrotach około 4 minuty. Dodać sól i wyrabiać jeszcze raz na wyższych obrotach ok. 6 minut. Wyjąć z miski na blat i krótko wyrabiać ręcznie.

Następnie włożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folia i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 - 3 godziny. Powinno przyrosnąć drugie tyle.

godzina 11.00

Wyjąć ciasto na blat, rozpłaszczyć odgazowując i podzielić na 2 części. Uformować bochenki okrągłe lub podłużne. Ułożyć w koszykach do wyrastania łączeniem do góry. Przykryć natłuszczona folia i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

godzina 13.00

Piekarnik, najlepiej z kamieniem nagrzać do 230°C. Piec w zaparowanym piekarniku bochenki jeden pod drugim ok. 35 minut każdy.

pain de campagne 2

pain de campagne 3

Oceń przepis