Wielkość porcji: 2 bochenki
Czas przygotowania: 12 - 16 godzin + 3 godziny
Pain Rustique

Chodzą mi po głowie ostatnio domowe chleby. Jesień sprzyja pieczeniu, a zapach domowego pieczywa wydobywający się z piekarnika jest niezastąpiony. Zaczynam znowu. Po raz kolejny. Po kilku latach przerwy jest, mój domowy chleb. Przepis Hamelmana, znaleziony na Moich Wypiekach.


Zaczyn:

  • 455 g mąki pszennej
  • 455 g wody
  • 0,5 g drożdży suchych

Ciasto:

  • zaczyn
  • 455 g mąki pszennej
  • 173 g wody
  • 18 g soli
  • 6 g drożdży suchych

Przygotowanie

Składniki zaczynu umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić na 12 – 16 godzin.

Po tym czasie do zaczynu dodać mąkę i wodę, wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 -30 minut. Następnie dodać drożdże i sól, dokładnie wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia na 60 – 70 minut, składając dwukrotnie po 20 i 40 minutach.

Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części. Uformować okrągłe lub owalne bochenki i umieścić je w koszykach do wyrastania chleba, obficie obsypanych mąką. Odstawić na 20 – 30 minut w ciepłe miejsce.

Piekarnik nagrzać do temperatury 240°C. Piec przez 35 – 45 minut, najlepiej na kamieniu oraz z parą wodną. Pod koniec pieczenia lekko uchylić drzwiczki. Studzić na kratce.

Pain Rustiqe

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis