Wielkość porcji: 6 – 7 porcji
Czas przygotowania: 1 godzina
Panna cotta z malinowym sosem

Mało czasu i dużo stresu to mój sposób na zaniedbanie bloga. Dzisiaj panna cotta z malinowym sosem, którą zrobiłam jeszcze przed zaniedbaniem. Należę do tych, którzy wolą panna cottę od tiramisu (również do tych, którym dużo problemu sprawia wyjęcie tego deseru nawet z silikonowych foremek), uważam, że jest to deser kompletny, nic więcej mi nie trzeba. Bardzo przypadł mi do gustu przepis Asi z Kwestii smaku, z którego zrobiłam dzisiejszy deser, najlepszy z dodatkiem alkoholu.


Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 ml pełnego mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka słodkiego białego wina
  • 1 laska wanilii

Sos malinowy:

  • 200 g malin
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

Żelatynę zalać zimną wodą, moczyć 10 minut. Podgrzać mleko, odstawić z ognia, rozpuścić w nim żelatynę. W drugim naczyniu podgrzać mocno śmietankę z cukrem pudrem i przekrojoną wzdłuż wanilią. Wyjąć wanilię a śmietankę wlać do mleka z żelatyną. Dodać rum, wino i przelać do foremek (najlepiej silikonowych). Odstawić do ostygnięcia, włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Podgrzać wszystkie składniki sosu, maliny lekko rozgnieść łyżką.

Panna cottę wyłożyć na talerzyk i przykryć malinowym kapeluszem.

Oceń przepis

No Comments Yet.

Leave a comment