Wielkość porcji: kilkanaście porcji
Czas przygotowania: kilka godzin
Pascha

Pascha z przepisu Agnieszki Kręglickiej jest rodzajem rodzajem gotowanego sernika na zimno i najpyszniejszym deserem świata. Nieważne czy w formie sernika z galaretką, czy paschy zawsze smakuje tak samo pysznie. U mnie była hitem Wielkanocnego stołu, polecam nie tylko na święta.


Składniki:

  • 2 litry mleka (najlepiej 3,2%)
  • laska wanilii
  • 500 ml kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
  • 6 jaj
  • 250 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • bakalie

 

Przygotowanie

Bakalie namoczyć (ja namaczam w wodzie i rumie), jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno.
Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię.
Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki.
Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem.
Dodać bakalie do masy.
Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis