Wielkość porcji: 24 sztuki
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Pastéis de nata

Ochoty na domowy budyń ciąg dalszy. Ty razem w towarzystwie ciasta francuskiego i delikatnego posmaku cynamonu. Jest kremowo, pysznie, domowo. Przepis z Moich Wypieków.


Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego na maśle (2 opakowania po ok. 300 g ciasta)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka i 2 łyżki cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 6 dużych żółtek

Przygotowanie

Wlać do miski 1/4 szklanki mleka oraz ekstraktu waniliowego, dodać 4 łyżki mąki, wymieszać.

Cynamon oraz cukier umieścić w drugim naczyniu i zagotować – aż do wrzenia.

W drugim garnuszku zagotować mleko. Dolać mleko do wcześniej przygotowanej mąki z mlekiem i ekstraktem, dokładnie wymieszać. Syrop cukrowy przelać do mleka z mąką (wcześniej wyjąć laskę cynamonu), wymieszać.

Roztrzepane żółtka dodać do wody i mleka, wymieszać. Przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia, cały czas energicznie mieszając, tak aby nie dopuścić do wrzenia.

Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy (domowe cienko rozwałkować) , a następnie wycinać koła o średnicy niewiele większej od rozmiaru gniazd w formie na muffiny. Gotowymi krążkami wyłożyć dno i boki foremek. Na ciasto wyłożyć budyń, nie więcej niż do 3/4 wysokości foremek.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 290ºC i piec przez około 8-9 minut. Jeżeli Twój piekarnik nie może osiągnąć takiej temperatury, piecz w najwyższej możliwej temperaturze, kilka minut dłużej.

Pastéis de nata

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis