Wielkość porcji: 24 sztuki
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Pastéis de nata

Ochoty na domowy budyń ciąg dalszy. Ty razem w towarzystwie ciasta francuskiego i delikatnego posmaku cynamonu. Jest kremowo, pysznie, domowo. Przepis na Pastéis de nata - portugalskie mini - tarty z ciasta francuskiego i budyniu.


Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka i 2 łyżki cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 6 dużych żółtek

Przygotowanie

Wlać do miski 1/4 szklanki mleka oraz ekstraktu waniliowego, dodać 4 łyżki mąki, wymieszać.

Cynamon oraz cukier umieścić w drugim naczyniu i zagotować - aż do wrzenia.

W drugim naczyniu zagotować mleko. Dolać mleko do  mąki z mlekiem i ekstraktem, całość dokładnie wymieszać. Z syropu cukrowego wyjąć laskę cynamonu, przelać do mleka z mąką, wymieszać.

Roztrzepane żółtka dodać do wody i mleka, wymieszać. Przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia, cały czas energicznie mieszając, tak aby nie dopuścić do wrzenia.

Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy, a następnie wycinać koła o średnicy niewiele większej od rozmiaru gniazd w formie na muffiny. Gotowymi krążkami wyłożyć dno i boki foremek. Na cieście ułożyć budyń, na ok. 3/4 wysokości foremek.

Piec w temperaturze 290ºC około 8 - 9 minut. Jeżeli piekarnik nie osiąga tak wysokiej temperatury, piec w najwyższej możliwej temperaturze, kilka minut dłużej.

Pastéis de nata

Oceń przepis