Ochoty na domowy budyń ciąg dalszy. Ty razem w towarzystwie ciasta francuskiego i delikatnego posmaku cynamonu. Jest kremowo, pysznie, domowo. Przepis na Pastéis de nata - portugalskie mini - tarty z ciasta francuskiego i budyniu.
Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1 szklanka i 2 łyżki cukru
- 1 laska cynamonu
- 2/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 6 dużych żółtek
Przygotowanie
Wlać do miski 1/4 szklanki mleka oraz ekstraktu waniliowego, dodać 4 łyżki mąki, wymieszać.
Cynamon oraz cukier umieścić w drugim naczyniu i zagotować - aż do wrzenia.
W drugim naczyniu zagotować mleko. Dolać mleko do mąki z mlekiem i ekstraktem, całość dokładnie wymieszać. Z syropu cukrowego wyjąć laskę cynamonu, przelać do mleka z mąką, wymieszać.
Roztrzepane żółtka dodać do wody i mleka, wymieszać. Przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia, cały czas energicznie mieszając, tak aby nie dopuścić do wrzenia.
Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy, a następnie wycinać koła o średnicy niewiele większej od rozmiaru gniazd w formie na muffiny. Gotowymi krążkami wyłożyć dno i boki foremek. Na cieście ułożyć budyń, na ok. 3/4 wysokości foremek.
Piec w temperaturze 290ºC około 8 - 9 minut. Jeżeli piekarnik nie osiąga tak wysokiej temperatury, piec w najwyższej możliwej temperaturze, kilka minut dłużej.