Wielkość porcji: 1 beza
Czas przygotowania: 2 godziny
Pavlova

Kolejny klasyczny przepis. Z wierzchu chrupka beza, wewnątrz delikatna pianka. Na wierzchu bita śmietana i owoce. Prosto, lekko, ponadczasowo. Przepis od Dorotus.


Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • owoce sezonowe

 

Przygotowanie

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150°C. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.

pavlova 2

Oceń przepis