Wielkość porcji:
Pierniczki bakaliowe

Te pierniczki przygotowałam na święta. Część ciasta zostawiłam i poleżało ono w lodówce jeszcze jakieś dwa miesiące zanim je upiekłam. Ta druga partia wyszła zdecydowanie lepsza, bo zatrzymała kształt podczas pieczenia, natomiast ta świąteczna zdecydowanie bardziej się 'rozlała'. Te pierniczki to hit. Zdecydowanie najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam. Mają dużą ilość przypraw korzennych, ale jednocześnie nie są zbyt ostre, słodycz jest odpowiednio wyważona. Nikt nie mógł im się oprzeć, zniknęły w szybkim tempie. Przepis Bakerlady.


Składniki:

  • 2 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 150 g smalcu
  • 3 torebki przyprawy piernikowej , dobrej jakościowo
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej ( + 1 szklanka dodatkowo)
  • 1 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g rodzynek

Przygotowanie

Miód, masło, smalec, cukier oraz wszystkie przyprawy zagotować w garnku. Kiedy cukier się rozpuści, odstawić do przestygnięcia na około 20 minut.

Dodać sodę (masa powinna się spienić), jajka i obie mąki. Gotowe ciasto powinno mieć luźną konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera. Jeśli ciasto jest zbyt lejące - można dodać dodatkową szklankę mąki. Do ciasta dodać bakalie. Odstawić w chłodne miejsce na dowolny czas - od kilku dni nawet do kilku miesięcy.

Ciasto przechowywane w chłodzie (na przykład lodówce) gęstnieje i podsypywane mąką doskonale nadaje się do wałkowania. Pierniki z ciasta bakaliowego najlepiej smakują jeśli są wałkowane dość cienko.

Pierniki powinny się piec tylko do momentu lekkiego zezłocenia (190ºC przez około 10 - 12 minut), przepieczone są twarde ponieważ miód ulega karmelizacji. Można przed pieczeniem posmarować je białkiem dla połysku.

pierniki z bakaliami 2

Oceń przepis