Wielkość porcji: ok. 80 sztuk
Czas przygotowania: 1 godzina
Pierniczki katarzynki

Z połowy porcji i wyszło mi 40 serduszek. Zrobiłam je ponad dwa tygodnie temu i leżakowały sobie do wczoraj  – zostały pożarte wszystkie. Skruszały, ale nadal były trochę twardawe, chyba za bardzo je spiekłam. Ja bardzo lubię wszystkie pierniki i pierniczki, więc bardzo mi smakowały:) Z przepisu Dorotus.


Składniki:

  • 20 dag miodu
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych
  • kilka łyżek karmelu (zamiast dodałam 1 łyżkę kakao)
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 40 dag mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie

Do płynnego miodu dodać przyprawy korzenne, cukier, trochę karmelu dla koloru, jajko, potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść dość twarde ciasto, rozwałkować na grubość 5 mm – 1 cm (nie cieniej) i wykrawać foremką katarzynki. Posmarować je z wierzchu wodą i piec na natłuszczonej i wysypanej mąką blaszce około 12 – 20 minut (nie spiec, bo będą zbyt twarde) w temperaturze 190ºC.

pierniczki katarzynki 2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis