Wielkość porcji: 2 keksówki
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Piernik kawowy

Miękki, ciągnący, bardzo aromatyczny i bogaty w smaku - taki jest ten piernik. Przepis z "Mojego Gotowania".


Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 l zaparzonej kawy naturalnej
  • ok. 1 kg mąki
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 szklanki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • szklanka orzechów włoskich posiekanych
  • szklanka miodu

 

Przygotowanie

Jajka utrzeć mikserem z dwoma szklankami cukru na gładką masę.

Pozostały cukier stopić na suchej patelni na karmel (na minimalnym ogniu, pilnować, żeby się nie przypalił) i zalać kawą. Dokładnie wymieszać, aż karmel rozpuści się w kawie. Po przestudzeniu kawę z karmelem wlać do naczynia z utartymi jajkami. Dodać mąkę i zmiksować całość. Do ciasta wsypać sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, szczyptę pieprzu i zmiksować. Na koniec wsypać bakalie (skórkę, rodzynki i orzechy) oraz wlać miód. Wymieszać. Ciasto nałożyć do dwóch natłuszczonych i posypanych bułką tartą keksówek.

Piec w temperaturze 180°C przez ok. 1 godzinę.

piernik 2

Oceń przepis