Miękki, ciągnący, bardzo aromatyczny i bogaty w smaku - taki jest ten piernik. Przepis z "Mojego Gotowania".
Składniki:
- 4 jajka
- 2 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 l zaparzonej kawy naturalnej
- ok. 1 kg mąki
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 2 opakowania przyprawy do piernika
- szczypta pieprzu
- 1/2 szklanki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
- 1/2 szklanki rodzynek
- szklanka orzechów włoskich posiekanych
- szklanka miodu
Przygotowanie
Jajka utrzeć mikserem z dwoma szklankami cukru na gładką masę.
Pozostały cukier stopić na suchej patelni na karmel (na minimalnym ogniu, pilnować, żeby się nie przypalił) i zalać kawą. Dokładnie wymieszać, aż karmel rozpuści się w kawie. Po przestudzeniu kawę z karmelem wlać do naczynia z utartymi jajkami. Dodać mąkę i zmiksować całość. Do ciasta wsypać sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, szczyptę pieprzu i zmiksować. Na koniec wsypać bakalie (skórkę, rodzynki i orzechy) oraz wlać miód. Wymieszać. Ciasto nałożyć do dwóch natłuszczonych i posypanych bułką tartą keksówek.
Piec w temperaturze 180°C przez ok. 1 godzinę.