Wielkość porcji: 1 keksówka
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Piernik marchewkowy

Pora skończyć  poświątecznym lenistwem i wrócić do prowadzenia bloga. Zacznę od przepisu na piernik, który upiekłam jeszcze przed świętami, w ramach wczuwania się w świąteczny klimat, na spotkanie z koleżankami. To proste, wilgotne i szybkie w przygotowaniu ciasto, polecam. Przepis od Pieczarki Mysi.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki utartej marchwi
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 1/2 łyżki przyprawy do piernika
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.

Do misy miksera wlać olej, wsypać cukier i miksować, dodać jajka i miksować około 5 minut. Dodać startą na małych oczkach marchewkę i startą skórkę ze sparzonej wcześniej pomarańczową. Ciągle miksując dodać porcjami odstawioną mąkę z przyprawami. Formę do wymiarach 25 x 10 cm wysmarować masłem, wysypać mąką i przelać ciasto (ja piekłam w kwadratowej formie o boku ok. 20 cm, ale poleca jednak keksówkę).

Piec około 1 godziny (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180oC. Ciasto przestudzić w formie.

W garnuszku zagotować mleko, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę i mieszać do połączenia. Polać wierzch piernika.

Oceń przepis