Bardzo dobry, puszysty i aromatyczny piernik przekładany. Świetnie smakuj przełożony domowymi powidłami śliwkowymi lub budyniem. Idealny piernik na święta. Przepis z forum cincin.
Składniki:
- 3 ½ szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki goździków*
- ½ łyżeczki ziela angielskiego
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 1 szklanka miodu
- 1 ½ szklanki cukru
- ½ szklanki brązowego cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka kawy lub mocnej herbaty
- ½ szklanki świeżego soku z pomarańczy
- ¼ szklanki wódki lub whisky
- ½ szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie)
Na przełożenie:
- powidła śliwkowe lub budyń waniliowy
Przygotowanie
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Zrobić dołek i dodać olej, miód, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, kawę, sok z pomarańczy oraz alkohol.
Używając miksera, wymieszać dokładnie wszystkie składniki, upewniając się, że na dnie nie zostały suche składniki. Utworzy się gęsta masa.
Formę keksową wypełnić do połowy ciastem. Piec 40 - 45 minut w temperaturze 175°C. Ciasto jest gotowe, gdy lekko przyciśnięty wierzch sprężyście powraca do swojej pierwotnej formy.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto na 15 minut do wstępnego wystygnięcia, a następnie wyciągnąć je z blaszki i położyć na kratce.
Po całkowitym wystygnięciu przekroić ciasto na trzy części i przełożyć.