Wielkość porcji: 2 pierniki
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Piernik przekładany

Bardzo dobry, puszysty i aromatyczny piernik. Świetnie smakuj przełożony domowymi powidłami śliwkowymi lub budyniem. Idealny piernik na święta. Przepis z forum cincin.


Składniki:

  • 3 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki goździków*
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1 szklanka miodu
  • 1 ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka kawy lub mocnej herbaty
  • ½ szklanki świeżego soku z pomarańczy
  • ¼ szklanki wódki lub whisky
  • ½ szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie)

Na przełożenie:

  • powidła śliwkowe lub budyń waniliowy

Przygotowanie

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Zrobić dołek i dodać olej, miód, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, kawę, sok z pomarańczy oraz alkohol.
Używając miksera, wymieszać dokładnie wszystkie składniki, upewniając się, że na dnie nie zostały suche składniki. Utworzy się gęsta masa.
Formę keksową wypełnić do połowy ciastem. Piec 40 - 45 minut w temperaturze 175°C. Ciasto jest gotowe, gdy lekko przyciśnięty wierzch sprężyście powraca do swojej pierwotnej formy.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto na 15 minut do wstępnego wystygnięcia, a następnie wyciągnąć je z blaszki i położyć na kratce.

Po całkowitym wystygnięciu przekroić ciasto na trzy części i przełożyć.

piernik_przekladany_2

Oceń przepis