Wielkość porcji: 1 duże ciasto
Czas przygotowania: 2 godziny
Piernik staropolski

Przepis na ten piernik jest chyba wszędzie, piecze go mnóstwo osób i w ogóle się temu nie dziwie, bo to najlepszy piernik jaki w życiu jadłam. Zdecydowanie będę piec go na każde święta (mimo że ciasto jest nieznośne, bo lepi się do wszystkiego). Bardzo delikatny i rozpływający się w ustach, wszystkie smaki doskonale zrównoważone. Idealny. Ja z całej porcji upiekłam 3 blaty, które przełożyłam powidłami śliwkowymi i polałam czekoladową polewą. Z reszty upiekłam 5 blach (!) pierniczków. Przepis jako pierwsza podała Apolka, ja cytuję za Dorotus.


Składniki:

  • pół kg miodu
  • 2 szklanki cukru (dałam troszkę mniej)
  • 25 dag masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 2 – 3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)

 

Przygotowanie

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.

Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 – 6 tygodni. Piec 3 – 4 dni przed świętami.

Ciasto podzielić na 2 – 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 – 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 – 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.

Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do ‘skruszenia’ na 3 – 4 dni.

Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.

pierniczki 2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis