Wielkość porcji: kwadratowa forma
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Piernik z bakaliami

Miałam kolejną nieplanowaną przerwę w blogowaniu. Chyba każdemu się takie zdarzają. No ale teraz wracam i zaczynam prezentowanie ciast świątecznego stołu. Ten piernik upiekłam przed świętami i miał zostać zjedzony „w międzyczasie” ale został jeszcze na święta. Jest prosty, wypełniony bakaliami, idealny do herbaty czy kawy. Niestety miałam utrudnioną możliwość robienia zdjęć, dlatego jest tylko jedno, nienajlepsze. Przepis z gazety „Łakocie na wigilię i święta”.


Składniki:

  • ½ szklanki miodu
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 6 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki śmietany
  • ½ łyżeczki soli
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 1,5 szklanki bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, suszone śliwki itd.)

 

Przygotowanie

Miód i masło podgrzać i rozpuścić.  Mąkę, sodę, sól i przyprawę do piernika, całość wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem. Do mąki z przyprawami dodać miód, żółtka, śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać bakalie wymieszane z dwoma łyżkami mąki i ponownie dokładnie wymieszać.

Z białek i dwóch łyżek cukru ubić pianę, którą na końcu delikatnie wmieszać do ciasta. Przełożyć ciasto do kwadratowej formy (23 x 23 cm lub większej) i piec godzinę w temperaturze 180°C. Po upieczeniu można oblać polewą.

 

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis